Momenteel is een masker nodig bij het bestralen van patiënten met hersentumoren. Een masker garandeert dat de patiënt niet beweegt tijdens de bestraling. Dat is belangrijk, want bij beweging kan een stuk van de tumor ‘gemist’ worden, met het gevolg dat er niet goed bestraald wordt. Het masker dat de patiënt op heeft, zit vast aan de bestralingstafel en zit vrij strak om het gezicht. Veel patiënten ervaren dat als vervelend. Enkele patiënten willen zelfs niet bestraald worden uit angst voor het masker.

In dit Verbeeten Fonds onderzoeksproject is onderzoek verricht naar de mogelijkheden van een meer patiëntvriendelijke manier van bestralen van patiënten met hersentumoren. Onderzocht is of het eerder genoemde camerasysteem (oppervlaktescanningsysteem) gebruikt kan worden om de patiënt nauwkeurig op de bestralingstafel te positioneren en de houding te controleren, zonder gebruik te maken van het masker. Dat systeem werkt. De studie is inmiddels afgerond bij dertig patiënten. Patiënten die een volledige hersenbestraling krijgen in Instituut Verbeeten, kiezen voor bestraling met of zonder het masker. Hiermee is Instituut Verbeeten uniek in Nederland en de rest van de wereld. In de toekomst willen we onderzoeken of we deze behandelmethode ook kunnen toepassen bij patiënten die op een gedeelte van de hersenen of in het hoofdhalsgebied bestraald moeten worden.

Figuur 1: Een patiënt met het hoofd in een masker, dat vastgemaakt is aan de bestralingstafel. Met het oppervlaktescanningsysteem is dit masker niet meer nodig.